ANISI

Shkaku i shijes dhe aromës së këndshme, bima anisi (lat. Pimpinella anisum) gjendet në shumë vende evropiane, por së fundmi edhe te ne. Është e pasur me proteina dhe me karbohidrate, si dhe me vaj eterik. Po...

VETJA DHE JETA

Nga perspektiva e traditës filosofike, rrënja më e thellë e vetes njerëzore është Intelekti i parë, që njeh çdo potencial të ekzistencës dukurore. Pikërisht ky Intelekt e lind gjithësinë në një proçes qendërikës, të ngjashëm me difuzionin...

LIMONI

Mendohet se limoni e ka origjinën nga Azia Juglindore dhe prej andej u dërgua dalëngadalë në perëndim drejt Mesdheut. Edhe romakët e lashtë e kultivonin pemën e limonit, dhe kjo paraqitet në afreskë dhe mozaikë ku janë...

QUMËSHTI I LOPËS

Në Indi egzistojnë 50 raca lopësh. Qumështi i lopëve, që kullosin në pyje me lloje të ndryshme bimësie dhe bimësh mjekësore, është qumështi më i mirë dhe quhet nektari qiellor.Qumështi i lopës është i ëmbël, i...

MOLLA E EGËR

Molla e egër (Malus Domestica) i takon familjes së drurëve jo të lartë që më shumë identifikohen si shkurre. Degët i ka plot me gjemba. Bën pjesë në familjen e trëndafiloreve. Gjethet i ka vezake, të...

DARDHA

Dardha është një frut i shijshëm, i ëmbël dhe me shumë lëng. Ky frut përdoret gjerësisht në të gjithë botën, pasi arrin të përshtatet mjaft mirë në të gjitha klimat. Dardha është e pasur me shumë lëndë...