Histori interesante

0
162
aac6fcf9fe17a8561ec88838b44c1c7f_w350_h248

Kur gjermanët pushtuan Sarajevën në 1941, familja Kavilio ishin të sigurt se ditët e tyre ishin të numëruara. Ata ishin hebrenj dhe nazistët po afroheshin. Ata kishin nevojë të dilnin jashtë. Një mik mysliman, Mustafa Hardaga, ftoi Kavilios të fshiheshin në shtëpinë e tij dhe më pas i ndihmoi ata të iknin nga vendi. Me ndihmën e Hardagas, çdo anëtar i familjes Kavilio doli i sigurt – përveç babait, Josef Kavilio. Josef u kap nga gjermanët dhe u vu në punë në një bandë zinxhir. Përsëri, megjithatë, ai u shpëtua nga Hardagas. Gruaja e Mustafës, Zejneba, ia hodhi ushqimin, e ndihmoi të lirohej dhe e la që të fshihej në shtëpinë e tyre pasi të ishte i lirë. Pastaj ata e ndihmuan atë të dilte jashtë vendit dhe të bashkohej me familjen e tij. Mbi 50 vjet më vonë, Hardagas ishin ende në Sarajevë kur filloi Lufta e Bosnjës. Shpejt u shndërrua në një gjenocid në të cilin 8,000 myslimanë u masakruan. Hardagas ka të ngjarë të kishte vdekur atje, por memoriali i Holokaustit të Izraelit, Yad Vashem, e dinte për historinë e tyre. Sapo filloi gjenocidi, organizata tërhoqi tastet për të futur Hardagas në Izrael. Ata i kthyen favorin që u kishin dhënë Kavilios dhe shpëtuan një familje myslimane nga gjenocidi.

Leave a reply